środa, 12 marca 2014

Winne roladki drobiowe z serem feta i szpinakiem

Składniki (na 6 porcji):

  • 6 pojedynczych filetów z kurczaka
  • 300 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 200 g sera feta
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szkl. wina białego wytrawnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pierz, bazylia


Sposób przyrządzania:

Filety oczyścić z błon i tłuszczu. Dokładnie umyć. Następnie włożyć między folię
spożywczą       i rozbić na grubość ok. 8 mm. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć
oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i bazylią.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na
rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i na wolnym ogniu
rozmrozić, odparować wodę. Szpinak zdjąć z ognia, poczekać aż przestygnie, wbić
do niego jajko i dodać pokruszony ser feta. Całość dokładnie wymieszać.

Szpinak rozsmarować na filetach i zwinąć luźno w roladę za pomocą folii
aluminiowej, włożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec
roladę przez ok. 10 min. Po tym czasie odchylić folię, wlać wino i piec dalej 30
min aż rolada się lekko zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz