- Po pierwsze brokuły można ugotować na parze domowym sposobem nie mając parowaru. Wystarczy garnek do którego nalewa się wody (ok, 1/4 wysokości), a na to do garnka wkłada się sitko / durszlak z brokułami. Oczywiście garnek należy przykryć pokrywką.
- Zupa krem z brokułów. Najlepiej smakuje z prażonymi migdałami, ewentualnie z groszkiem ptysiowym.
- Zapiekanka makaronowa z głównym udziałem brokułów i dodatkiem wędzonego łososia oraz mozzarelli.
- Brokuły sałatkowe na ostro z czerwoną cebulą, oliwą, kolendrą, pieprzem, chilli, natką pietruszki i solą.
- Brokuły zapiekane pod beszamelem albo mozzarellą. Efektownie wyglądają zapiekane w kokilkach i podane każdemu osobno.
- Zapiekane naleśniki z nadzieniem brokułowym, z mozzarellą, podane w sosie czosnkowym.
- Ciasteczka brokułowe w cieście francuskim (pysznie smakują z nutą sosu czosnkowego).
- Efektowny dip brokułowy przyrządzony na jogurcie naturalnym z dodatkiem czosnku (dobrze jest zostawić całe kwiatuszki brokułów do dekoracji).
- Tarta brokułowa z mozzarellą, fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami.
- Zapiekana wariacja brokułowa. Ugotowane zblendowane brokuły z dodatkiem cebuli, śmietany, jajek, przyprawione solą i pieprzem, zapiekane w kokilkach.
wtorek, 11 marca 2014
10 sposobów na brokuły
Brokuły nie muszą być nudne! Istnieje wiele sposobów na przygotowanie przepysznych brokułowych dań!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz