czwartek, 6 marca 2014

Jak kupić świeżą rybę?

W dobie globalizacji, mrożonek, w dużej mierze importowanych z Chin, trudno jest kupić dobrej jakości świeżą rybę. Uznaje się, że mrożone ryby mają wartości odżywcze odpowiadające rybom świeżym. Jednak nie do końca wiadomo, czy mrożonka w trakcie transportu się nie rozmroziła i nie zepsuła. Może opłaca się kupować ryby nie w hipermarketach, a małych sklepikach, gdzie ustalenie pochodzenia nie jest trudne, a jej świeżość można ocenić gołym okiem?
 Kupując świeże ryby należy zwrócić uwagę na:
1.       Brak zapachu – świeża ryba NIE MA ZAPACHU, a „zapach sklepu rybnego” wynika z obecności nieświeżych ryb.
2.       Jasne, przejrzyste oczy -  zepsuta ryba ma oczy zapadnięte, wysuszone, często z bielmem, a źrenice mleczne czy szare.
3.       Skóra bez śluzu – w wyniku starzenia na skórze powstaje żółtawobiały śluz
4.       Elastyczność skóry – skóra powinna być sprężysta (gdy się naciśnie palcem powinna szybko wrócić do swojego stanu), jeżeli powstaje „wklęśnięcie” to ryba jest nieświeża.
5.       Różowe/czerwone skrzela – skrzela zepsutych ryb zmieniają barwę na brunatną do żółtobiałej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz