W dobie
globalizacji, mrożonek, w dużej mierze importowanych z Chin, trudno jest kupić
dobrej jakości świeżą rybę. Uznaje się, że mrożone ryby mają wartości odżywcze
odpowiadające rybom świeżym. Jednak nie do końca wiadomo, czy mrożonka w
trakcie transportu się nie rozmroziła i nie zepsuła. Może opłaca się kupować
ryby nie w hipermarketach, a małych sklepikach, gdzie ustalenie pochodzenia nie
jest trudne, a jej świeżość można ocenić gołym okiem?
1.
Brak zapachu
– świeża ryba NIE MA ZAPACHU, a „zapach sklepu rybnego” wynika z obecności
nieświeżych ryb.
2.
Jasne,
przejrzyste oczy - zepsuta ryba ma
oczy zapadnięte, wysuszone, często z bielmem, a źrenice mleczne czy szare.
3.
Skóra bez
śluzu – w wyniku starzenia na skórze powstaje żółtawobiały śluz
4.
Elastyczność
skóry – skóra powinna być sprężysta (gdy się naciśnie palcem powinna szybko
wrócić do swojego stanu), jeżeli powstaje „wklęśnięcie” to ryba jest nieświeża.
5.
Różowe/czerwone
skrzela – skrzela zepsutych ryb zmieniają barwę na brunatną do żółtobiałej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz