Mają w
sobie tyle różnych przeciwutleniaczy, że właśnie zostały uznane za jedną z
najlepszych ochron przeciwnowotworowych. O czym mowa? Oczywiście o brokułach!
Oprócz dużej
zawartości antyoksydantów t.j. witamina C, prowitamina A (b-karoten) czy
luteina, mają w sobie związek zwany sulforafanem- silny przeciwutleniacz,
pomagający w walce z wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są cząsteczkami
chemicznymi o dużej aktywności chemicznej, których nadmiar w organizmie
prowadzi do chrób cywilizacyjnych m.in. miażdżycy, chorób układu krążenia,
nowotworów, chorób stawów, a także do zwyrodnienia plamki żółtej czy
pogorszenia wzroku. Innym działaniem brokułów jest obniżanie ciśnienia krwi
(dzięki dużej zawartości potasu) czy wspomaganie pracy jelit, za co
odpowiedzialny jest błonnik rozpuszczalny.
Są one
dostępne przez cały rok: świeże lub mrożone, dlatego też nietrudno włączyć je
do swojej diety. Aby brokuły zachowały jak największą ilość przeciwutleniaczy
należy je gotować krótko (ok. 5- 8 minut), od wrzącej wody lub na parze,
różyczkami do góry (łodygi można naciąć na krzyż, by były bardziej miękkie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz