czwartek, 13 marca 2014

Antidotum na raka

Mają w sobie tyle różnych przeciwutleniaczy, że właśnie zostały uznane za jedną z najlepszych ochron przeciwnowotworowych. O czym mowa? Oczywiście o brokułach!



Oprócz dużej zawartości antyoksydantów t.j. witamina C, prowitamina A (b-karoten) czy luteina, mają w sobie związek zwany sulforafanem- silny przeciwutleniacz, pomagający w walce z wolnymi rodnikami. Wolne rodniki są cząsteczkami chemicznymi o dużej aktywności chemicznej, których nadmiar w organizmie prowadzi do chrób cywilizacyjnych m.in. miażdżycy, chorób układu krążenia, nowotworów, chorób stawów, a także do zwyrodnienia plamki żółtej czy pogorszenia wzroku. Innym działaniem brokułów jest obniżanie ciśnienia krwi (dzięki dużej zawartości potasu) czy wspomaganie pracy jelit, za co odpowiedzialny jest błonnik rozpuszczalny.


Są one dostępne przez cały rok: świeże lub mrożone, dlatego też nietrudno włączyć je do swojej diety. Aby brokuły zachowały jak największą ilość przeciwutleniaczy należy je gotować krótko (ok. 5- 8 minut), od wrzącej wody lub na parze, różyczkami do góry (łodygi można naciąć na krzyż, by były bardziej miękkie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz