czwartek, 27 marca 2014

Jak zacząć jeść śniadania?

Wiele osób nie je śniadań, bo twierdzi, że rano nie jest w stanie nic przełknąć, ale i na to są sposoby.



Jak można wprowadzić do codziennej diety śniadania? Jednym ze sposobów jest przygotowanie, śniadania, np. kanapki czy jogurtu z musli i owocami, "na wynos" i zjeść wcześnie w pracy. Z biegiem czasu można przesuwać tę godzinę na coraz wcześniejszą, aż do momentu niedługo po wstaniu. Drugi sposób to rozpoczęcie od spożywania małych porcji, po kęsie kanapki czy łyżce mleka z płatkami albo owocu, stopniowo zwiększając porcje. 

Śniadania powinny mieć tak skład i tak wyglądać, żeby same zachęcały do jedzenia, żeby chciało się wstawać tylko dla zjedzenia tego pysznego śniadania. Żeby nie trzeba było jeszcze wstawać i przygotowywać jedzenia, można zacząć od spożywania gotowych produktów takich jak jogurty, serki, owoce, kefiry i maślanki, mogą być te smakowe. 

Po wyrobieniu sobie nawyku jedzenia śniadań, powinno się je prawidłowo zbilansować. Najlepiej od razu takie wprowadzić, ale badania wskazują, że radykalne zmiany są dla nas trudniejsze i szybko z nich rezygnujemy. W śniadaniu powinny dominować węglowodany, czyli produkty zbożowe, np. płatki śniadaniowe albo pieczywo, powinien być też produkt białkowy (sery, mleko, wędliny lub ryby) i nie może zabraknąć warzyw lub/i owoców (w ilości nie mniejszej niż 100 g).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz