środa, 19 marca 2014

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru

Przepis na krem z marchwi, pomarańczy i imbiru


Pomysł zaczerpnięty z kuchni Pascala, zmodyfikowany tak, by był bardziej dietetyczny.
  • 1 kg marchewki, umyć, obrać i pokroić w półtalarki
  • 2 duże cebule, pokroić w bardzo drobną kosteczkę
  • 1 pomarańcza
  • korzeń imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
  • świeżo mielony pieprz, sól, świeża lub suszona kolendra
  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
    W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę kroimy, wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia. Marchew kroimy w półtalarki, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Ścieramy na tarce skórkę pomarańczy, a następnie wyciskamy sok. Wszystko razem łączymy. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy. Do zupy dodajemy jogurt. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem, solą i kolendrą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz