Przepis na krem z marchwi, pomarańczy
i imbiru
Pomysł zaczerpnięty z kuchni Pascala, zmodyfikowany tak, by był bardziej dietetyczny.
- 1 kg marchewki, umyć, obrać i pokroić w półtalarki
- 2 duże cebule, pokroić w bardzo drobną kosteczkę
- 1 pomarańcza
- korzeń imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- świeżo mielony pieprz, sól, świeża lub suszona kolendra
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę kroimy,
wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia. Marchew kroimy w
półtalarki, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Ścieramy na
tarce skórkę pomarańczy, a następnie wyciskamy sok. Wszystko
razem łączymy. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy przez mniej
więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą
blendera, zmniejszamy ogień. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.
Do zupy dodajemy jogurt. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem,
solą i kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz