poniedziałek, 10 marca 2014

Dlaczego szpinak jest zielony i dlaczego zmienia kolor?

Szpinak, brokuły, brukselka, jarmuż, szczypiorek, sałata, natka pietruszki, algi, glony są zielone. A dlaczego?



Zieloną barwę warzyw zapewnia chlorofil. Jest to ten sam barwnik, o którym uczymy się w szkole przy procesie fotosyntezy, gdzie z wody i dwutlenku węgla wytwarza się tlen (jako produkt uboczny). Wszystkie rośliny zawierają chlorofil, jednak w zielonych warzywach występuje w dużo większych ilościach.


Szpinak może bardzo łatwo zmienić kolor, bo chlorofil jest bardzo nietrwałym barwnikiem i szybko się utlenia. W czasie podgrzewania cząsteczka magnezu, z chlorofilu, jest zastępowana wodorem, a barwa zmienia się na oliwkowo-zieloną lub oliwkowo-brązową. Nawet użycie zardzewiałych noży do przygotowania posiłku może spowodować powstanie brunatnej barwy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz