Często
sięgamy po wodę ze sklepowej półki nie zwracając w ogóle uwagi na etykietę lub
ewentualnie patrząc czy jest gazowana czy też nie. Natomiast wyróżniamy trzy zasadnicze rodzaje
wód.
Pierwszym
najbardziej powszechnym są naturalne wody mineralne. Są to wody podziemne,
wydobywane otworami naturalnymi bądź odwiertami, które mogą być nisko-,
średnio- i wysokozmineralizowane. Wody niskozmineralizowane polecane są do
picia przez małe dzieci oraz osobom z chorobami nerek czy układu krążenia.
Natomiast po te wysokozmineralizowane powinny sięgać osoby pracujące fizycznie, sportowcy czy też
osoby mające gorączkę czy biegunkę.
Drugim
rodzajem są wody stołowe, które produkowane są z wód źródlanych oraz dodatku
wody wysokozmineralizowanej lub soli fizjologicznych. Nie są one wodami
naturalnymi.
Do
trzeciego rodzaju należą wody lecznicze, wykazujące właściwości
terapeutyczne np.
działające alkalizująco (dla osób z nadkwasotą żołądka czy cukrzycą),
moczopędnie, przeczyszczająco czy też o działaniu profilaktycznym w chorobach
układu krążenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz