czwartek, 20 marca 2014

Woda wodzie nierówna

Często sięgamy po wodę ze sklepowej półki nie zwracając w ogóle uwagi na etykietę lub ewentualnie patrząc czy jest gazowana czy też nie.  Natomiast wyróżniamy trzy zasadnicze rodzaje wód.



Pierwszym najbardziej powszechnym są naturalne wody mineralne. Są to wody podziemne, wydobywane otworami naturalnymi bądź odwiertami, które mogą być nisko-, średnio- i wysokozmineralizowane. Wody niskozmineralizowane polecane są do picia przez małe dzieci oraz osobom z chorobami nerek czy układu krążenia. Natomiast po te wysokozmineralizowane powinny sięgać  osoby pracujące fizycznie, sportowcy czy też osoby mające gorączkę czy biegunkę.

Drugim rodzajem są wody stołowe, które produkowane są z wód źródlanych oraz dodatku wody wysokozmineralizowanej lub soli fizjologicznych. Nie są one wodami naturalnymi.


Do trzeciego rodzaju należą wody lecznicze, wykazujące właściwości terapeutyczne               np. działające alkalizująco (dla osób z nadkwasotą żołądka czy cukrzycą), moczopędnie, przeczyszczająco czy też o działaniu profilaktycznym w chorobach układu krążenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz