wtorek, 4 marca 2014

10 wskazówek na zmniejszenie strat witamin w warzywach

Podczas przechowywania, mycia czy obróbki cieplnej (m.in. gotowania, pieczenia) dochodzi do strat witamin i składników mineralnych. Jednak jest kilka sposobów by je zmniejszyć. 


10  wskazówek jak zmniejszyć straty witamin i składników mineralnych w warzywach:
  1. Kupując warzywa należy wybierać  takie, których zewnętrzne liście mają intensywne zabarwienie i są nieuszkodzone.
  2. Warzywa powinno się myć pod bieżącą wodą, jak najkrócej.
  3. Warzywa należy gotować w całości, dużych kawałkach, gdyż obieranie i krojenie zwiększa wypłukiwanie się witamin i składników mineralnych.
  4. Warzywa powinno się gotować od wrzątku (wyjątek: buraki na barszcz, fasola, groch, soja).
  5. Warzywa należy gotować w jak najmniejszej ilości wody, pod przykryciem (wyjątek: kapusta, brokuły, brukselka).
  6. Zaleca się gotowanie na parze.
  7. Warzywa o strukturze włóknistej np. szparagi należy gotować w garnkach ciśnieniowych.
  8. Unikać przetrzymywania warzyw w cieple przez dłuższy czas.
  9. Po ugotowaniu warzywa należy szybko schłodzić.
  10. Po obraniu warzyw powinno się je rozdrobnić i jak najszybciej polać olejem czy sosem, by ograniczyć dostęp tlenu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz