środa, 5 marca 2014

Przepis na smaczny i zdrowy obiad w 20 minut? Ryba z grilla!

Przygotowanie ryby z elektrycznego grilla nie wymaga dużo czasu ani pracy, a w dodatku taka ryba jest dużo zdrowsza i mniej kaloryczna niż panierowana. Zamiast elektrycznego grilla można też użyć patelni grillowej, z której mniej tłuszczu przechodzi do potrawy.




Składniki:
  • 120 g filetu z ryby, np. dorsza 
  • 5 g (łyżeczka) oliwy z oliwek
  • 5 g (łyżeczka) soku z cytryny
  • zioła prowansalskie do smaku
  • szczypta soli
Przepis:
  • Rozgrzać grilla elektrycznego lub patelnię grillową.
  • Filet natrzeć oliwą z oliwek wymieszaną z solą i ziołami prowansalskimi, a na koniec polać sokiem z cytryny. Dla wzmocnienia smaku można tak zamarynowaną rybę wstawić na pół godziny do lodówki.
  • Grillować przez około 20 minut, obracając rybę co jakiś czas.
Tak przygotowany dorsz ma:
  • 140 kcal
  • 21,3 g białka
  • 5,8 g tłuszczu
  • 0,5 g węglowodanów

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń