Przygotowanie ryby z elektrycznego grilla nie wymaga dużo czasu ani pracy, a w dodatku taka ryba jest dużo zdrowsza i mniej kaloryczna niż panierowana. Zamiast elektrycznego grilla można też użyć patelni grillowej, z której mniej tłuszczu przechodzi do potrawy.
- 120 g filetu z ryby, np. dorsza
- 5 g (łyżeczka) oliwy z oliwek
- 5 g (łyżeczka) soku z cytryny
- zioła prowansalskie do smaku
- szczypta soli
Przepis:
- Rozgrzać grilla elektrycznego lub patelnię grillową.
- Filet natrzeć oliwą z oliwek wymieszaną z solą i ziołami prowansalskimi, a na koniec polać sokiem z cytryny. Dla wzmocnienia smaku można tak zamarynowaną rybę wstawić na pół godziny do lodówki.
- Grillować przez około 20 minut, obracając rybę co jakiś czas.
Tak przygotowany dorsz ma:
- 140 kcal
- 21,3 g białka
- 5,8 g tłuszczu
- 0,5 g węglowodanów
Smacznego!
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń