poniedziałek, 31 marca 2014

"Oczyszczone ziarna" "gruby przemiał"? Co to znaczy?

Produkty zbożowe powinny stanowić podstawę diety. Panuje ogólna tendencja do zmniejszania zjadanych porcji tych produktów. W czasie odchudzania, takie postępowanie ma uzasadnienie. Jednak w normalnej diecie, produkty zbożowe powinny stanowić około 1/3 każdego posiłku. Jedząc w ten sposób 3 - 5 posiłków dostarczamy energię do bieżącej pracy organizmu, i nie jest wtedy odkładana w postaci tkanki tłuszczowej.



Ale od początku. Produkty zbożowe, mąki, kasze, makarony, płatki śniadaniowe i inne, są produkowane ze zbóż, z pszenicy, jęczmienia, gryki itd. Ziarna zbóż odznaczają się wysokimi wartościami odżywczymi. Są dobrym źródłem węglowodanów, które są umiejscowione w środku ziarna. W zewnętrznych warstwach znajdują się witaminy (E i z grupy B), składniki mineralne (selen, cynk, miedź, żelazo, magnez, fosfor)  oraz błonnik. Te składniki, z zewnętrznej warstwy, przyjmowane jednocześnie zapobiegają chorobom układu krążenia, a także na nowotworom jelita grubego. 

W procesie produkcji, najbardziej wartościowe składniki, z zewnętrznej warstwy, są usuwane w procesie oczyszczania. Dlatego zaleca się produkty z grubego przemiału, w których straty witamin i składników mineralnych są małe. Wyprodukowane z nich produkty mają ciemniejszą i niejednolitą barwę, a chleby odznaczają się też większą wagą od wyprodukowanych z oczyszczonej mąki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz